- Comunicate - nr. 607 / 13 August, 2010 Temperaturile ridicate, alaturi de disconfortul pe care il produc reprezinta o adevarata amenintare pentru sanatatea sau chiar viata populatiei. Pentru prevenirea efectelor cauzate de temperaturile ridicate, se recomanda: - evitarea, pe cat posibil, a expunerii prelungite la soare intre orele 11,00 _ 18,00, cand temperaturile ating valori maxime; - folosirea mijloacelor de protectie (palarii, ochelari de soare, umbrele) si purtarea hainelor subtiri, lejere, confectionate din tesaturi naturale in culori deschise; - consumarea zilnica a 1,5-2 litri de lichide, constand in ceaiuri, sucuri dulci, apa minerala etc.; se recomanda consumul unui pahar de lichid la fiecare 15-20 minute, fara a astepta sa apara senzatia de sete; - evitarea consumului de alcool , deoarece favorizeaza deshidratarea; - evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, cola) si a bauturilor carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice; - consumarea de alimente usoare si proaspete, in special legume si fructe bine spalate, evitand pe cat posibil alimentele bogate in grasimi; - evitarea eforturilor fizice sustinute in perioada zilei in care temperaturile ating valori mari; - dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata; - limitarea cresterii temperaturii in incaperi prin: inchiderea ferestrelor expuse la soare pe perioada zilei, aerisirea camerelor seara, noaptea si dimineata devreme, tragerea jaluzelelor/draperiilor; - reglarea aparatului de aer conditionat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade Celsius, mai mica decat temperatura ambientala. Cei mai vulnerabili sunt copiii, varstnicii, pacientii cu afectiuni respiratorii, cardiovasculare si neurologice, care trebuie sa fie si cei mai precauti. Dr. VASILE ADRIAN MURESAN - Comunicate - nr. 607 / 13 August, 2010 Temperaturile ridicate, alaturi de disconfortul pe care il produc re