Ultimul Carnaval al obiectelor obosite
Muzeul Ţăranului Român găzduieşte, între 6 şi 26 august, expoziţia "The Golden Flat - Ultimul Carnaval", o instalaţie cu şi despre obiecte vechi şi uzate, devorate de propria lor funcţionalitate, incapabile să trezească vreun ataşament emoţional sau estetic unui privitor comod, dar care se dovedesc a fi o sursă de imprevizibil estetic şi conceptual. Toate obiectele provin din locuinţe modeste din anii '70-'80 şi au fost recuperate recent.
Sculptura-obiect este o preocupare mai veche a lui Alexandru Potecă. În spatele acestei expoziţii stă un demers documentarist apropiat de cel al etnografiei urbane, despre care artistul mărturiseşte: "Documentarea, căutarea şi achiziţionarea tuturor pieselor, precum şi întâlnirea cu posesorii lor se dovedesc la fel de tentante ca şi noua identitate pe care vreau s-o dau acestui spaţiu al locuirii". Alexandru Potecă are în proiect realizarea unei cărţi-obiect (interactivă) care să sintetizeze demersul ce a dus la realizarea instalaţiei "The Golden Flat - Ultimul Carnaval".
Expoziţie despre arta îndoirii hârtiei - origami
La Diverta Acasă (Bulevardul Magheru nr. 9) din Bucureşti a avut loc vernisajul expoziţiei de origami, expoziţie ce va putea fi vizitată până pe 8 septembrie (foto 1-5).
Evenimentul reuneşte 200 de lucrări semnate de peste 35 de origamişti români, cu vârste cuprinse între 10 şi 40 de ani.
Origami este arta împăturirii hârtiei. Denumirea provine de la cuvintele japoneze "ori", care înseamnă "a îndoi" şi "kami", care înseamnă "hartie".
În prezent, prin îmbinarea algebrei şi a geometriei, origami este folosită în diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii. Un astfel de exemplu îl reprezintă realizarea airbag-urilor sau plierea oglinzilor uriaşe ale satelitilor pentru a putea fi trimişi în spaţiu.
În tehnica origami propriu-zis