Joburile disponibile vizează atât muncitorii necalificaţi, cât şi specialiştii. Persoanele fără studii superioare se pot angaja în construcţii sau confecţii, iar absolvenţii de facultate pot prinde un job în IT sau telecomunicaţii.
Cea mai bogată ofertă de joburi pentru persoane cu studii superioare vine de la prima multinaţională din Banat, care angajează la Timişoara 200 de ingineri. Alcatel-Lucent a inaugurat în capitala Banatului o infrastructură de reţea LTE la cheie, iar acum se orientează şi către absolvenţii de Politehnică, pentru care a prevăzut sesiuni de instruire structurate pe tehnologie LTE.
După ingineri, în clasamentul celor mai „vânaţi” angajaţi din capitala Banatului se situează muncitorii necalificaţi. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş, în judeţ se caută zeci de muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor.
Criză de angajaţi
Angajatorii caută muncitori necalificaţi în domeniul construcţiilor
Firmele care fac angajări şi în această perioadă în Caraş-Severin sunt cele de construcţii sau de distribuţie. În aceste domenii, angajatorii pun la dispoziţie chiar şi câte 50 de locuri de muncă de firmă. Unul dintre cei mai mari angajatori din Reşiţa este Termoconstruct. „Avem nevoie de 50 de angajaţi pentru construcţii: muncitori calificaţi, dar şi necalificaţi, dar nu se găsesc persoane care să vină să muncească”, a spus Samuel Barbu, directorul general al societăţii. (Dana Firiţeanu)
Angajări în electronică
La nivelul oraşului Oradea, din cele câteva zeci de firme care au pus la bătaie mai multe locuri de muncă, se remarcă Shinheung Electronics SRL. Compania îi atrage pe oamenii care sunt în căutarea unui job cu 95 de posturi, din care peste jumătate sunt pentru muncitori necalificaţi. „Am angajat majoritatea oamenilor de