În ultimii doi ani, omul de afaceri Daniel Guzu a simţit că a făcut zilnic un duş scoţian: a ieşit profitabil din acţionariatul Fabryo, apoi a suferit pierderi imobiliare. Ce a învăţat el din asta?
După douăzeci de ani de afaceri, Daniel Guzu se declară un „capitalist obosit". La începutul anului 2009, încheiase vânzarea acţiunilor sale la producătorul de vopseluri decorative Fabryo către fondul de investiţii Oresa Ventures, pentru aproximativ 20 de milioane de euro (potrivit declaraţiilor sale). Tranzacţia l-a relaxat pe omul de afaceri. A băut un pahar de vin (din producţia proprie) şi a început să cumpere tot ce îşi dorea de mult timp: case la munte şi un Mercedes. În acelaşi an şi-a accelerat investiţiile imobiliare, care în final au depăşit două milioane de euro, în clădiri de apartamente la Sinaia, în Popeşti-Leordeni şi Bragadiru.
Toate au fost începute împreună cu un partener în perioada de vârf a balonului imobiliar, când materialele erau scumpe. Atât cheltuielile personale cât şi investiţiile imobiliare s-au dovedit a fi neinspirate. Majoritatea apartamentelor stau acum nevândute, ceea ce i-a generat o pierdere de aproximativ un milion de euro. „Am intrat în imobiliare doar pentru bani, poate şi de-aia am pierdut", rezumă antreprenorul cea mai dureroasă lecţie pe care a primit-o în viaţa sa de capitalist. Şi-a vândut casele de vacanţă şi maşina de lux, pentru că a înţeles că îi erau inutile. S-a trezit la o nouă realitate. Lecţia: să mergi pe drumuri bătătorite, să faci ce îţi place şi, foarte important, ce ştii mai bine. În cazul lui Guzu, aceasta înseamnă vin şi materiale de construcţii.
Pasiunea pentru afacerile cu băuturi este veche, de când elevul de şcoală generală Daniel Guzu făcea vin şi şampanie împreună cu bunicul său, în Panciul natal. La începutul anilor '90, pe când era student în campusul Regie, antreprenorul făcea bani bu