Statele din Europa occidentala sunt ingrijorate din cauza unui nou val de emigranti din tarile cele mai sarace din afara Uniunii Europene, pe masura ce tari precum Romania, Ungaria si Bulgaria acorda foarte usor cetatenie persoanelor cu origini in aceste tari.
Desi dupa 2007, cand Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea Europeana, nu au existat chiar atat de multi emigranti precum se asteptau tarile bogate, incepand din 2009, mai multe tari au usurat procedurile de acordare a cetateniei pentru persoane din tari ce nu fac parte din UE, mult mai sarace, dar care au origini in Romania sau Bulgaria, comenteaza revista Time.
O asemenea politica exista si in Ungaria, care ofera cetatenie oricarui maghiar ce nu s-a nascut in aceasta tara, dar si in Spania, de exemplu.
Astfel, un numar foarte mare de persoane si-ar putea gasi drumul spre tarile bogate, precum Franta, Germania sau Marea Britanie, lucru care "sperie" oficialii europeni, mai ales in conditiile cresterii continue a ratelor somajului in aceste state, sustin analistii revistei.
In plus, nu ajuta nici faptul ca o mare parte din locurile de munca din tarile foarte dezvoltate par a fi ocupate de straini. In perioada aprilie - iunie 2010, in Marea Britanie, patru din cinci noi angajati erau straini, de exemplu, chiar daca jumatate erau cetateni europeni.
In Romania, aproximativ un milion de cetateni ai Republicii Moldova au aplicat pentru obtinerea cetateniei, lucru care ingrijoreaza mai ales britanicii, care se tem de un aflux de mana de lucru foarte ieftina.
Chiar si in timpuri de crestere economica, cetatenii statelor bogate nu privesc cu ochi buni imigrantii ce lucreaza pe salarii mult mai mici. Astfel se explica si faptul ca, in ciuda faptului ca Romania si Bulgaria fac parte din UE, deci ar trebui sa aiba o totala libertate de miscare pe pi