Ion Ciugudeanu şi-a dedicat 45 de ani creşterii albinelor. A învăţat toate secretele apiculturii din cărţi şi reviste de specialitate.
Ce-i place: Apicultura și grădinăritul. Iubește florile. Îi place să petreacă timpul alături de membrii familie. Este pasionat de istorie și geografie. Când nu se ocupă de albinărit citește. Acest lucru îl face să se simtă mai relaxat și liniștit.
Ce nu-i place: Lenevia și hoția. Lui Ion Ciugudeanu nu-i place minciuna și băutura.Urăște persoanele care consumă alcool în cantități prea mari. De asemenea, nu-i place că statul a eliminat anumite subvenții care se acordau pentru deținătorii de familii de albine.
A copilărit în cartierul târgujian Preajba, părinții lui fiind crescători de oi. Tatăl vroia să-l facă cioban însă, Ion Ciugudeanu avea planuri mari pentru viitorul său. A lucrat timp de opt ani în cadrul CFR, a urmat Şcoala Postliceală Electromecanică Minieră Petroşani, după care s-a angajat la Combinatul Cărbunelui Târgu-Jiu, secţia Investiţii. Fiind pasionat de ştiinţele naturii, îşi dorea să devină profesor de geografie.
Nu a ştiut că mai târziu va descoperi pasiunea pentru apicultură. „Cred că pasiunea o moştenesc de la bunica, pe care, de altfel, nici nu am cunoscut-o. În timpul primului razboi mondial, nemţii ne invadaseră ţara. I-au cerut miere bunicii şi, pentru că i-a refuzat, au dat foc la stupi şi la casă. Bunicul m-a crescut şi mi-a povestit că bunica era o specialistă în materie de albinărit. M-am gandit să învaţ şi eu despre tainele apiculturii. După perioada efectuării stagiului militar, am devenit şef manevră în cadrul CFR, iar din primii bani am cumpărat un stup. Am venit cu el pe bicicletă de la mare distanţă“, povesteşte Ion Ciugudeanu.
Abonat la revista România Apicolă
Aşa s-a extins de la an la an, perfecţionându-se totodată în albinărit. Astăzi a ajuns un