În laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj se realizează analize de detecţie pentru 18 judeţe din aproape toate regiunile.Judeţul Sălaj a fost pionier în depistarea organismelor modificate genetic (OMG). Laboratorul de biologie moleculară din DSVSA Sălaj a extras ADN din soia prima oară în 2006, iar în 2008 a primit acreditarea pentru a face detecţia OMG.
„Am fost primul laborator judeţean acreditat pentru astfel de analize, după Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală”, susţine directorul instituţiei, Mircea Martin.
Deocamdată, sunt doi specialişti care lucrează pentru depistarea OMG doar din plante: soia şi porumb. Dar Nicoleta Vintilă, şefa laboratorului, doreşte să extindă gama de analize cu tehnologia PCR (polimerizare în lanţ) şi la produse de origine animalieră, de exemplu pentru depistarea unor boli cu impact economic şi social, cum ar fi pesta porcină sau gripa aviară.
În prezent, laboratorului DSVSA îi sunt arondate pentru aceste analize 18 judeţe, nu numai din toată regiunea de Nord-Vest, ci şi din Moldova, Oltenia şi Muntenia. Pentru alte 21 de judeţe, laboratorul din Zalău verifică dacă aditivii (coloranţii) din produsele de origine non-animală nu depăşesc doza permisă.
Sălajul dă puţin de lucru
„Sub 0,1% din marfa aflată pe rafturile din Sălaj prezintă probleme din punctul de vedere al OMG şi al coloranţilor“, susţine şefa laboratorului. Anul acesta, spre exemplu, probele de soia în care organismele modificate genetic au depăşit considerabil procentul permis au provenit din Bucureşti. „Noi i-am sesizat pe colegii care răspundeau de acea firmă din Bucureşti, iar marfa a fost confiscată”, povesteşte Vintilă.