Doborâţi de temperaturile ridicate, unii ieşeni nu mai ţin cont de restricţii atunci când ajung lângă apă. Cele trei mari lacuri din oraş, Chiriţa, Veneţia şi Ciric, unde scăldatul este interzis, au devenit adevărate „băi comunale“ pentru că paznicii lipsesc.
De un real interes pentru scăldat se bucură lacul Chiriţa, rezervă strategică de apă a oraşului, unde n-ar trebui să existe picior de înotător.
„Ştim că nu e voie să faci baie aici, dar vin la Chiriţa de când sunt mic. Vă spun sincer: Nu am văzut apă mai curată ca asta. În trecut îmi era tare frică să vin pentru că era un paznic cu armă şi câine. O dată au venit şi mascaţii“, a spus Daniel, unul dintre ieşenii care şi-a luat inima în dinţi şi a sărit în lacul Chiriţa pentru a scăpa de caniculă. Pe lacul Veneţia însă, ieşenii veniţi la iarbă verde sunt mai rezervaţi. „Deocamdată ne mulţumim să stăm pe mal, la umbră şi să gustăm un grătar. Aş face baie, dar am auzit că e periculos aici“, a spus Adriana Popa, studentă.
„Comunitarii“ stau departe
Lacul Ciric este un alt loc unde panourile cu „scăldatul interzis“ sunt ignorate de marea majoritate a tinerilor. Aceştia scapă cu buzunarele neatinse datorită „disponibilizărilor“ din Poliţia Comunitară. Siguranţa în zonă este asigurată, o dată la două zile, doar de doi agenţi comunitari din Compartimentul „Sectorişti“.
„La Ciric nu este o patrulă, ci mai vin sectoriştii o dată la două zile, atunci când nu au treabă în altă parte“, a spus Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare. Chiar dacă poliţiştii surprind ieşeni care se scaldă în locuri interzise, aceştia nu sunt autorizaţi să dea sancţiuni deoarece nu există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Panourile cu „scăldatul interzis“ sunt amplasate de către Administraţia bazinală de Apă Prut Bârlad.
Înotătorii riscă infecţii