La ultimul summit G8, din luna iunie, liderii mondiali au facut diverse promisiuni privind mai multe cauze clasice, gen pace si incalzirea globala, insa a existat o exceptie notabila: ajutoarele umanitare.
Desi reprezentau principalul subiect de discutie la nivel international in anii trecuti, ajutoarele din partea tarilor bogate pentru cele sarace nici nu au fost mentionate de aceasta data.
In urma cu un deceniu, economiile occidentale erau in plin avant, iar lideri precum Tony Blair si Bill Clinton au condus numeroase campanii, in care erau implicate celebritati precum liderul formatiei U2, Bono.
Concerte precum Live 8 si Global Call to Action Against Poverty, din 2005, au strans donatii de sute de milioane de dolari, iar, intre 2001 si 2005, guvernele tarilor bogate si-au dublat alocatiile pentru ajutoare. Astfel, la summit-ul G8 din 2005, Rusia a promis sa ofere un pachet de ajutoare in valoare de 50 de miliarde de dolari, din care 25 de miliarde de dolari pentru Africa.
In plus, donatorii din mediul privat si-au deschis portofelele. In 2006, Bill Gates l-a convins pe Warren Buffett sa-si doneze o mare parte din avere Fundatiei Gates, ce are drept principal scop eradicarea bolilor din tarile din lumea a treia.
Totusi, pana in 2010, mai putin din jumatate din banii promisi ajunsesera la destinatie. Potrivit unor studii, vestile sunt si mai proaste. In luna aprilie, organizatia non-profit Oxfam a publicat un studiu conform caruia ajutoarele au scazut cu 3,5 miliarde de dolari, intre 2008 si 2009. Italia a oferit cu 31 la suta mai putin, Germania cu 12%, Japonia cu 11%, iar Canada cu 6,5 la suta.
In iunie, statele din G8 au recunoscut ca au donat doar 6,5 de miliarde de dolari, din cei 20 de miliarde de dolari promisi, ceea ce inseamna ca este putin probabil sa atinga scopurile de a eradica sara