Înainte de a se răsfira în cele trei braţe prin care se varsă în mare, Dunărea a mai făcut o minune: o Deltă mai mică. Înconjurat de nuferi, de păsările gălăgioase şi de sălciile unde localnicii îi lăsau merinde banditului Terente, uiţi uşor de zgomotele şi de mirosurile oraşului.
Numărul celor care vin să vadă anual frumuseţile din Balta Mică a Brăilei a crescut în ultimii ani, însă administraţia Parcului Natural Balta Mică apreciază că potenţialul turistic este mult mai mare. În 2009, aici au ajuns 2.912 turişti, reprezentând 11,6 % din potenţialul turistic estimat al zonei.
Mai citiţi şi:
Reportaj: Balta Mică a Brăilei, a doua Deltă a României/Vezi aici frumusețile Parcului Natural și află oferta turistică
GALERIE FOTO CU FLORA ŞI FAUNA
„Unul dintre punctele tari este faptul că accesibilitatea în zonă e mai bună decât cea în Deltă", spune Radu Moisei, directorul rezervaţiei. Aflat la o aruncătură de băţ de oraş, parcul are o ofertă turistică bogată. Până acum, administraţia parcului a cuprins în planul de turism 12 pensiuni şi mai multe locuri de campare.
VEZI GALERIE FOTO
În Balta Mică a Brăilei, turiştii pot observa peste 200 de specii de păsări. Dintre acestea, 163 de specii de păsări figurează pe liste de conservare. 74 de specii de mamifere, reptile, amfibieni şi peşti sunt, de asemenea, protejate, dintre care 23 sunt trecute pe anexele prioritare. Practic, zona se bucură de un triplu statut, de Parc Natural, Sit Ramsar, din 2001, şi Sit Natura 2000.
Colonia „Chiriloaia"
Legenda spune că o femeie frumoasă, pe nume Chira Chiralina, a fost răpită de un marinar arab aflat pe un vas grecesc şi adusă la acest lac, care a primit numele ei. Marinarul a fost urmărit şi s-a spânzurat, de atunci locul în care acesta a fost găsit fiind numit Harapu.
Frumuseţile parcului se dezvăluie pas cu pas. @N_