Numărul sătmărenilor care ajung la spitalul de boli infecţioase din cauza înţepăturilor de insecte este în creştere. Unele înţepături sunt tratate pe loc, însă există şi cazuri în care victimele necesită tratamente antibiotice, pentru a evita agravarea situaţiei.
Zilnic cel puţin câte 2-3 pacienţi sunt transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratamente antibiotice de specialitate.
Medicul Ştefan Csutak, de la Spitalul de Boli Infecţioase, spune că, recent, spitalul a fost informat prin Ministerul Sănătăţii despre noul virus West Nile, care a apărut pe continent, respectiv despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului şi de eliminare a acestuia.
„Este vorba de un virus, numit West Nile, care este purtat de ţânţari şi care a făcut deja victime în Grecia. În urmă cu câţiva ani au fost victime şi în România, însă mai mult spre sudul ţării, în zona Dunării. Recomandăm ca persoanele înţepate de insecte, dacă zona înţepată se inflamează şi se înroşeşte puternic, să se prezinte la medic pentru a i se îndepărta veninul sau acul insectei, pentru a primi vaccinul antitetanic, iar, dacă este nevoie, să le prescriem tratamente antibiotice de 10 zile”, mai spune medicul.
Înţepăturile trebuie tratate urgent
Otilia Bărbos, medic dermatolog la Clinica „Sfântul Anton”, spune că din fericire încă nu a întâlnit acest virus, însă recomandă ca oamenii să ia toate măsurile posibile pentru a se proteja împotriva diferitelor înţepături de insecte.
„Cred că mai mare pericol ar fi în sudul, decât în nordul ţării, totuşi, Satu Mare a fost întotdeauna un oraş cu foarte mulţi ţânţari, cel puţin comaprativ cu alte oraşe, motiv pentru care e bine ca oamenii să se protejeze şi să respecte indicaţiile medicilor”, spune medicul Bărbos.
Medicul mai spune că la întâlnirea virusului, pacientul trebuie investigat şi transmis la Spitalul de Boli