Producţia de grâu din acest an, de circa 5,7 milioane de tone, este cu 10% mai mare decât anul trecut şi suficientă din punct de vedere cantitativ pentru a acoperi necesarul de consum alimentar, furajer, şi chiar şi pentru exporturi, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. "Pentru consumul uman, respectiv panificaţie, este nevoie de 3,5 milioane de tone de grâu. Noi avem acest necesar, din punct de vedere cantitativ, dar nu ştim încă dacă din punct de vedere calitativ putem acoperi cererea. Lucrăm acum la stabilirea indicilor de calitate, dar părerea mea este că necesarul va fi acoperit", a spus Dumitru, citat de Mediafax.
Acesta a adăugat că a fost recoltat 96% din totalul producţiei, respectiv 5,6 milioane de tone. "Estimăm pentru acest an o producţie de 5,7 milioane de tone de grâu, suficientă pentru a ne acoperi consumul alimentar, furajer, de sămânţă şi să ne mai rămână chiar şi pentru exporturi", a afirmat Dumitru, care a precizat că producţia este sub estimările de 6,7 milioane de tone, dar peste producţia de 5,2 milioane de tone, înregistrată anul trecut.
Ministrul a spus că dacă preţul grâului nu va scădea, va exista o tendinţă de majorare a preţului pâinii.
Dumitru nu a dorit să anticipeze cu cât ar urma să crească preţul pâinii, însă a spus că majorarea va fi mai mică decât estimările de 30% ale patronatelor din panificaţie.
De asemenea, acesta a mai spus că şi producţiile de orz şi rapiţă sunt cu 10% sub estimări, dar peste volumele înregistrate anul trecut.
"Suprataxarea terenurilor nelucrate este o măsură politică''
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a declarat că susţine impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate, dar că această măsură este una cu implicaţii politice, iar o decizie va fi luată doar în coaliţie. "Impozitarea suplimentară a terenurilor agricole nelucrate este