Cărţile ţinute în condiţii de umezeală se îmbolnăvesc şi li se distruge hârtia. Vânzătorii de cărţi sunt dezinteresaţi material şi sunt fie persoane în vârstă, fie vor să lase din „bucuria vieţii lor" celor dornici de instruire.
La singurul anticariat din Râmnicu Vâlcea, încă nu se resimte criza. Anticarul, Nicolae Pavelescu (56 ani) un om care de peste 30 de ani a lucrat printre cărţi, ne-a spus: „Am venit abia din luna iulie în Râmnicu Vâlcea şi pot spune că oamenii mai cumpără cărţi. Cei care le vând nu sunt persoane afectate de sărăcie ci în primul rând sunt legaţi sentimental de cărţile din bibliotecă. Mulţi oamenii care pleacă în străinătate vor ca aceste cărţi să rămână celor care ar vrea să citească literatură bună". Cei mai înfocaţi cititori sunt persoanele peste 40 de ani, care citesc pe marii clasici ai literaturii ruse, dar şi studenţii. „Sunt student la Psihologie în Sibiu şi am venit să cumpăr cărţi din opera lui Esenis, Gogol şi Shakespeare. Deşi sunt ieftine cărţile, nu am destui bani să cumpăr cât aş vrea", a spus Mihai Dirinea, student. În anticariat nu s-a vândut, de la înfiinţare, nicio carte de genul celor scrise de Sandra Brown.
Cărţile bolnave nu sunt lăsate pe raft
Enache Victoria a venit să-l cheme pe anticar să vadă biblioteca cu cărţile pe care ar vrea să le vândă. „Copiii au terminat facultatea, pleacă în străinătate, iar eu ce să fac cu atâtea cărţi. Le tot şterg de praf, dar vreau să mai scap de ele. În bibliotecă mea se găsesc de la romane, la cărţi de istorie, unele foarte vechi", povesteşte femeia. O carte cu cât este mai veche, dacă este editură princeps sau unicat, cu atât este mai valoroasă. Valoarea unei cărţi este dată şi de valoarea editurii, de tirajul în care a apărut, cu cât mai mic, cu atât mai voloroasă, de traducere. „Există foarte multe cărţi bolnave din cauză că sunt ţinute în condiţii de ume