În calitate de "copilot", GPS-urile şi tradiţionalele hărţi (greu de împăturit) intră în sarcina mea. Încă ţin la îndemână hărţile tipărite pentru farmecul lor, dar şi pentru că am avut diverse surprize neplăcute cu GPS-urile pe care le primesc, din când, la teste. Dar de departe, modelul pe care l-am folosit în concediul din vara asta, Garmin nuvi 3760T, a fost cel mai performant, în nota finală intrând şi designul metalizat: grosime sub 10 mm şi ecran multi-touch de 10,9 cm. Mai performant decât alte modele testate de mine, dar nu perfect. În primul rând, pentru că Defileul Jiului l-a dat peste cap: recalcula întruna şi relua traseul. La fel în sensurile giratorii Bucureşti - Giurgiu. În al doilea rând, se încingea teribil, frigea ca un grătar chiar şi atunci când nu bătea soarele în parbriz. Altfel, ne-am înţeles foarte, am "comunicat" fructuos şi cu precădere în zone urbane pentru a nu încurca o circulaţie cu şoferi prea nervoşi.
Ecranul multi-touch al seriei nüvi 3700 îţi permite să faci zoom (atingând de două ori harta), să cuprinzi împrejurimile pe hartă (trăgând cu un deget), să schimbi perspectiva de la formatul 2D la 3D sau să roteşti harta la 360 de grade. Spectaculoasă topografia cu relief, mai ales dacă treci prin zone deluroase sau montane. De lăudat iniţiativa de a insera pe hartă, ca puncte de interes turistic, cetăţi sau ruine ale unor castre romane, acestea din urmă fiind marcate prin pictograme specifice.
Pentru detaliile tehnice (distanţă parcursă, distanţă de parcurs, timpi etc.) există o secţiune dedicată, un ecran suprapopulat cu astfel de informaţii. Nu lipsesc alertele de trafic, deşi prin bip-uitul insistent am constatat că mai degrabă enervează şoferul.
Ecranul tactil vine cu o bună rezoluţie, 480 x 800 (ca la un HTC Desire, de exemplu), toate detaliile se văd perfect chiar dacă ai soarele în faţă. Foarte u