Fanfarele reînvie urbea cosmopolită de altădată la Brăila . E forfotă mare. „Vinovat": germanul îndrăgostit de oraşul-port.Un fost ofiţer de tancuri al Bundeswehr-ului, care a învăţat perfect limba română, şi s-a ataşat de Brăila, militează şi azi pentru o mai bună cunoştere şi înţelegere între germani şi români.
Herr Oberstleutenant (lt.col.) Valentin Treml şi-a dorit să ajungă în România încă din anul 1968.
Declaraţia lui Ceauşescu, un şoc
„Pentru mine a fost un şoc declaraţia lui Ceauşescu, atunci când a întors spatele ruşilor. Era ceva de neînchipuit, pe vremea aceea ca o ţară ca România, pe care noi o vedeam ca pe o mică republică deja sovietizată, să se pună cu mamutul U.R.S.S. Atunci am spus că vreau să văd România şi uite că am ajuns să şi locuiesc aici", ne-a declarat Valentin Treml, care, între timp, s-a căsătorit cu o româncă şi şase luni pe an locuieşte la Iaşi, iar restul la Brăila.
Asociaţie militară
Ofiţerul german a ajuns pentru prima dată în România după ce a înfiinţat o asociaţie de identificare a mormintelor militarilor germani căzuţi în zona noastră. Aşa a identificat cimitirul, de mult abandonat de la Brăila, aşa a juns să cunoască ofiţeri de aici.
La Hanovra
Muzica militară a fost liantul care a cimentat relaţia cu românii, reuşind să invite de câteva ori Muzica Militară a Garnizoanei Brăila la Regensburg, la Hanovra sau la Bayreuth.
Şi jurnaliştii au vina lor
"Programele de televiziune şi ziarele prezintă doar infracţiuni în care sunt implicaţi cetăţeni români. De aceea s-a stabilizat ideea falsă şi păguboasă că românii sunt ţigani şi hoţi. Nu-i aşa", ne-a declarat herr Treml.
Cântând la Aplswind
Acum şase ani, Muzica Militară a Garnizoanei, pentru a-i aduce un omagiu celui care a făcut posibilă apropierea dintre militarii germani şi români, a p