Bătrânul oraş şi-a pus straie de sărbătoare. Mici şi mari, brăilenii au pregătit cu migală şi pasiune expoziţii, spectacole, şezători - manifestări ce marchează Zilele Municipiului Brăila. Nici autorităţile n-au putut sta deoparte.
Vineri a fost o zi plină pentru zecile de brăileni care au pregătit, cu sârg, atâtea şi atâtea manifestări, toate dedicate oraşului-port la Dunăre.
La ora 17.30, la intersecţia Străzii Regale cu Strada Sf. Petru (Petru Maior), copiii de la Grădiniţele 3, 11, 12, 36, 37, 38 şi 40, precum şi cei de la Muchea şi Bărăganu, împreună cu doamnele educatoare - cu toţii îmbrăcaţi în straie strămoşeşti -, au întins mare şezătoare, de se mirau trecătorii de priceperea lor. Nu te mai săturai privindu-i cum scarmănă lâna, ţes la gherghef şi pictează ulcele, mai ceva ca meşterii de la Hurez.
Alături, meşterii de la Centrul de Creaţie şi-au expus scoarţele, maramele şi ştergarele lucrate la război, după meşteşugul moştenit de la bunicii lor.
Concomitent, la intersecţia cu Bulevardul Cuza, membrii Comunităţii Elene şi cei ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni, îmbrăcaţi de sărbătoare, s-au prins în joc. Alţii, au dansat în Piaţa Independenţei.
Iubitorii de frumos au putut participa la vernisajul expoziţiei de pictură a membrilor UAP, a celei de fotografii „Brăila interbelică" şi a celei pusă la punct de elevii Şcolii de Arte.
Vizavi de Teatrul „Maria Filotti, s-a deschis Târgul Anticarilor, sub genericul „Poveştile colecţionarilor brăileni". Nici autorităţile locale, în frunte cu primarul Aurel Simionescu, n-au putut sta deoparte.
Măcar pentru trei zile, brăilenii mici şi mari uită de griji, răcorindu-se cu câte un pahar rece de bragă, la terasă, şi depănând poveşti ştiute de la bătrâni - despre turci, despre banditul Terente şi despre bogăţia Brăilei de altădată