Constantin Străchinaru a dat în judecată statul român şi cere 50.000 de euro daune morale pentru torturile din perioada comunistă. Timp de 14 ani profesorul a fost închis în penitenciarele Suceava, Jilava, Târgu Ocna, Piteşti, Caransebeş, Aiud .
În plângerea adresată instanţei Constantin Străchinaru povesteşte că la 25 martie 1946 s-a înscris în Gruparea FDC „Fraţii de Cruce", care desfăşura o activitate conspirativă antisovietică şi anticomunistă. Doi ani mai târziu a fost numit ajutorul şefului organizaţiei, activând sub numele conspirativ Puiu Constantinescu. Pe 10 mai 1948 a fost ridicat de pe stradă şi închis, iar la câteva zile aceeaşi soartă a avut-o şi fratele său.
Câteva luni mai târziu a fost condamnat la 10 ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale. „Ceea ce m-a determinat să lupt cu toată fiinţa împotriva regimului comuniste a fost faptul că în anul 1944 soldaţii ruşi mi-au împuşcat două surori în prezenţa întregii familii, fără nici un motiv",a precizat Constantin Străchinaru, în plângerea adresată instanţei.
Mai citiţi:
Iaşi: 14 ani în temniţele comuniste
Iaşi: A îndurat tortura comuniştilor din dragoste pentru un partizan
Milioane de euro despăgubiri pentru torturile comuniste
Timp de 10 ani a făcut turul închisorilor comuniste fiind încarcerat la penitenciarele Suceava, Jilava, Piteşti, Târgu Ocna, Caransebeş, Aiud. „Am fost ţinuţi cu alte 100 de deţinuţi, toţi studenţi, din diferite regiuni ale ţării , într-o încăpere denumită 4 Spital , care în realitate era destinată celor periculoşi ce trebuiau reeducaţi. Reeducare consta în bătăile zilnice la tălpi şi peste tot corpul cu bastoane şi pari, sub comanda directorului Dumitrescu şi a subalternului acestuia, Marina, sub pretextul că au rămas lucruri nedefinite de la anchetă", descrie C