Începerea anului şcolar este pus sub semnul întrebării pentru multe dintre şcolile care nu au autorizaţie de funţionare. Ministrul Educaţiei a declarat recent că unităţile de învăţământ care nu sunt funcţionale trebuie închise.
"Nu ştim câte şcoli ar putea fi închise, dar acum centralizăm situaţia. Pentru prima dată centralizăm foarte multe date despre şcoli, cum ar fi numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România", a precizat Funeriu.
8.000 de copii fără şcoală
Ca urmare, inspectoratele şcolare fac acum situaţii despre şcolile care vor rămâne închise de la toamnă. Unul dintre judeţele cu multe şcoli aflate în stare proastă este judeţul Alba, unde numai 305 clădiri din cele 583 sunt autorizate. Restul de 273 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie şi riscă să fie închise. „După părerea mea timp de zece ani de acum încolo vor mai fi şcoli fără autorizaţie, mai ales în vârf de munte, unde învaţă 4-5 elevi”, este de părere Stelian Sandu, inspectorul şcolar general de la Alba. Acesta mai spune că are cinci şcoli care sunt în curs de autorizare. Numai că şi aşa, peste 8.000 de elevi rămân fără şcolile la care obişnuiau să înveţe şi vor merge în alte părţi. „Acum căutăm soluţii să vedem unde vor merge aceşti elevi, Ei provin în mare parte de la şcoli mici, aflate în locuri mai greu accesibile”, a mai spus inspectorul.
Grădiniţe fără autorizaţie
La Constanţa, aproximativ 72% dintre instituţiile de învăţămînt preuniversitar vor fi deschise odată cu începerea anului şcolar. „Fără autorizaţie avem multe grădiniţe, unde se învaţă în două schimburi, ceea ce îngreunează obţinerea unei autorizaţii de la direcşia de sănătate publică”, afirmă Elena Buhaiev, inspectorul general.
Veşnicul prog