Doctorii din Statele Unite au supus afro-americanii la teste medicale cel puţin la fel de înfiorătoare ca cele realizate de Hitler pe evrei.
În cadrul unui experiment realizat între anii 1932 şi 1972 pe 399 de bărbaţi de culoare, Serviciul de Sănătate Publică al Statelor Unite a studiat efectele infecţiei avansate cu sifilis, fără să încerce să-i vindece pe pacienţii despre care se ştia că sunt bolnavi. Oamenii de ştiinţă americani au vrut să vadă dacă persoanele de culoare sunt afectate de sifilis în mod diferit faţă de cele albe.
Subiecţii aleşi pentru experimentul de la Tuskegee au fost în cea mai mare parte analfabeţi din cele mai sărace regiuni ale statului Alabama.
La momentul desfăşurării proiectului, accesul afro-americanilor la servicii medicale era aproape inexistent. Mulţi dintre participanţii la experiment nu mai fuseseră consultaţi de către doctori niciodată. Pe lângă examinările medicale gratuite, voluntarilor li s-au oferit mese gratuite, iar famiile acestora şi-au dat în cele din urmă acordul pentru realizarea autopsiilor în schimbul unor ajutoare băneşti pentru înmormântare, se precizează pe site-ul Universităţii Tuskegee.
Deşi participanţii la studiu au fost examinaţi de medici, nici unuia dintre ei nu i s-a spus că fusese infectat cu sifilis. Ei nu au fost trataţi sau li s-au oferit doze de medicamente considerate insuficiente pentru a vindeca boala respectivă. Li s-a spus în schimb că sufereau de "sânge rău" (bad blood).
În cele din urmă, sifilisul a determinat apariţia unor tumori sau unor boli de inimă în rândul pacienţilor sau le-a provocat orbirea, paralizia şi chiar moartea.
În mai 1997, puţinii supravieţuitori ai experimentului au fost aduşi la Casa Albă, unde preşedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, le-a cerut iertare în numele poporului american şi a denunţat experimental ca fiind rasist.