Din iunie, preţul grâului s-a majorat cu 50% din cauza secetei din ţări precum Rusia, care a interzis exporturile de cereale. Guvernul rus a oprit, de ieri, exportul de cereale la nivel mondial în efortul de a-şi asigura consumul intern, iar Ucraina plănuieşte măsuri similare.
Rusia, al treilea mare exportator de grâu la nivel mondial, a aruncat în aer, la propriu, piaţa internaţională când a anunţat că va restricţiona în perioada 15 august - 31 decembrie exportul de cereale.
Motivul? Teama generală că piaţa s-ar putea confrunta cu un deficit de grâu, ceea ce va scumpi preţul pâinii. Şi asta pentru că Rusia asigură 8% din producţia mondială de grâu. Iar cotaţiile au urcat dramatic: vineri, o tonă de grâu pentru panificaţie, cu livrare în noiembrie, costa 216 euro, la bursa Euronext.
În ceea ce priveşte producţia de cereale, în Rusia, estimările arată o recoltă de 60 de milioane de tone, cu 38% sub nivelul din 2009, potrivit Reuters. Iar producţia de grâu va scădea cu 8,3%, la 20,8 milioane de tone, faţă de anul trecut. Autorităţile ruse ar putea reanaliza perioada embargoului în octombrie, când vor cunoaşte exact amploarea dezastrului.
Analiştii au estimat că, până acum, pagubele produse de secetă şi de incendii s-ar putea ridica în acest an la 1% din PIB, adică la aproape 15 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Rusia nu este la prima măsură de acest fel. În timpul crizei alimentare din 2007-2008, Federaţia a mai restricţionat exporturile, afectând importatorii din Orientul Mijlociu. Şi Guvernul de la Kiev este aproape de a lua o măsură similară.
Efect de domino
„Financial Times" notează faptul că Ucraina ar putea anunţa, săptămâna aceasta, limitarea exportului de cereale, în special a grâului, din cauza secetei puternice. Anul acesta, fermierii vor recolta doar 40 de milioane de tone de cereale, comparativ cu cele 48 de milioane d