* Germania rămâne motorul Europei: expansiune de 2,2% în trimestrul al doilea
Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene a crescut cu 1% în trimestrul al doilea din anul curent, comparativ cu primele trei luni din 2010, conform anunţului făcut, vineri, de Eurostat. Creşterea zonei euro a fost tot de 1% în perioada menţionată, ceea ce arată că expansiunea a accelerat atât în UE, per ansamblu, cât şi în ţările care împart moneda unică. În primele trei luni din 2010, UE şi zona euro au consemnat, fiecare, o creştere economică de 0,2%.
Faţă de trimestrul al doilea din 2009, UE şi zona euro au înregistrat, fiecare, o creştere de 1,7%. În primul trimestru, UE înregistrase o expansiune de 0,6%, în ritm anual, iar regiunea euro - de 0,5%.
Cea mai mare economie a Europei, Germania, a avut o creştere de 2,2% în trimestrul al doilea din acest an, faţă de primul trimestru (când expansiunea a fost de 0,5%), ritmul fiind cel mai rapid înregistrat de această ţară în ultimele două decenii. Creşterea s-a datorat exporturilor şi investiţiilor companiilor din ţară, şi depăşeşte semnificativ aşteptările analiştilor: 1,3%.
În ritm anual, creşterea economiei Germaniei a fost de 3,7%. Amintim că, anul trecut, Germania a fost afectată de o scădere economică de 4,7%.
Performanţele Germaniei arată, însă, cât de neuniformă este redresarea zonei euro. Potrivit cifrelor anunţate de Eurostat, economia Franţei a crescut cu 0,6% în trimes-trul al doilea, faţă de primul trimes-tru, iar cea a Italiei - cu 0,4%. În schimb, economia Greciei a scăzut cu 1,5%.
Totuşi, şi în cazul Franţei, spre exemplu, cifrele sunt încurajatoare şi depăşesc aşteptările. Analiştii anticipau o creştere a PIB de 0,5%.
* Ungaria stagnează
Economia Ungariei a stagnat în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni, în pofida creşterii exporturilor ţării. PIB-ul Ungariei a