Mii de credincioşi au înnoptat, sub cerul liber, în curtea mănăstirii, rugându-se toată noaptea, până dimineaţă. Mănăstirea Hodoş-Bodrog este una dintre cele mai vechi aşezări monahale din România şi îşi celebrează hramul de Adormirea Maicii Domnului.
Pentru mulţi credincioşi este deja o tradiţie pe care o păstrează de ani de zile. Vin la slujbele de la mănăstirea Hodoş-Bodrog, iar noaptea o petrec, pe pături, sub cerul liber chiar în curtea mănăstirii.
”Stăm aici în curtea bisericii şi ne rugăm pentu sănătate şi reuşită în viaţă. Dormim pe pături şi ascultăm slujba”, a spus Maria Trânc, o credincioasă.
Pentru că mulţi sunt plecaţi de acasă de două zile, oamenii şi-au luat cu ei şi mâncare. Cei mai mulţi se roagă toată noaptea, iar dimineaţa se împărtăşesc.
“Ne rugăm, aşteptăm până dimineaţă să ne spovedim şi ne vom petrece noaptea în curtea mănăstirii”, a mărturisit Letiţia Gelan.
Şi tot ca o tradiţie a mănăstirii, oamenii îşi lipesc urechea de zidul bisercii, unde legenda spune că se aud bătăi de inimă.
”Se aud nişte bătăi ritmate şi se zice că ar fi bătăile Maicii Domnului, dar numai cine are credinţă le aude”, a spus Gheorghe Măcineanu.
Hodoş - Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă.