Implementarea împrumuturilor de acţiuni şi a vânzărilor în lipsă este, aparent, blocată, de mai multe săptămâni, de un aviz pe care Banca Naţională a României trebuie să îl dea în vederea aprobării unor modificări ale Codului Depozitarului Central. Avizul este, însă, doar o picătură în oceanul birocratic pe care trebuie să îl parcurgă susţinătorii aducerii acestor instrumente pe piaţa de capital autohtonă.
Reprezentanţii BNR au precizat, pentru ziarul BURSA, că şi-au fixat ca termen limită data de 11 septembrie ca să autorizeze mai multe capitole din Codul Depozitarului Central, solicitare pe care BNR a primit-o pe 11 iunie.
Cererea Depozitarului survine în contextul în care BNR aprobase anterior mai multe modificări privind împrumutul de instrumente financiare aduse Codului Depozitarului, precizând că, "din această perspectivă, împrumutul de instrumente financiare se poate desfăşura". Reprezentanţii DC nu au putut fi contactaţi, ieri, ca să ne explice de ce a fost nevoie să îşi modifice din nou Codul după ce BNR avizase primele schimbări.
O altă instituţie care este ţinută în şah de avizul BNR este Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Aceas-ta a făcut, de la începutul anului, mai mulţi paşi în vederea implementării împrumuturilor de acţiuni, emiţând, încă din martie, Regulamentul nr. 5 privind conturile globale, împrumutul de acţiuni şi vânzările în lipsă.
"CNVM a aprobat deja modificările la Codul BVB, astfel încât, în prezent, reglementările operatorului de piaţă privind vânzările în lipsă sunt corelate cu prevederile Regulamentului 5/2010", au spus, pentru ziarul BURSA, reprezentanţii Comisiei, adăugând: "Chiar dacă aceste norme au fost acceptate, ele devin operaţionale numai după ce se modifică sau completează codul Depozitarului Central. Depozitarul a înaintat Comisiei aceste modificări, iar procesul de aprobare a acestora este în c