Cu un rucsac în spate şi câţiva lei în buzunar, vamaioţii trăiesc din aprilie până toamna târziu pe plajă. Fac duşuri numai cu apă rece, când e frig dorm peste jarul de la focurile de tabără şi socializează cu străinii pentru o ţigară. Aşa trăiesc cei mai hipioţi dintre turiştii litoralului.
Atmosfera boemă care a făcut celebră staţiunea Vama Veche s-a schimbat de-a lungul anilor. Acum, locatarii de vară de pe plajă sunt tineri care se trezesc rareori din beţie şi care nu ezită să apeleze şi la alte stimulente ca să se simtă mai bine. Cu un rucsac în spate şi câţiva lei în buzunar, vamaioţii se mută din aprilie până dă frigul toamnei în satul pescăresc de la graniţa cu Bulgaria. Se laudă că rezistă prin trei anotimpuri doar cu hainele de pe ei.
Când le ajunge cuţitul la os, bat la porţile localnicilor, întrebându-i dacă au nevoie de o mână de ajutor în gospodărie. Se bucură şi dacă primesc o farfurie de mâncare şi spun mândri că au învăţat să socializeze pentru a obţine câte o ţigară sau o bere. Cei mai mulţi nu au nici măcar un cort, ci dorm direct pe plajă, sub cerul liber, anesteziaţi de alcool. Noaptea se distrează în localurile de la malul mării, ziua dorm. Practic, casa lor este plaja aspră de la Vama Veche.
Tehnici de abordare
„Bună, numele meu este Andrei. Pot să stau cu voi la masă?", intră în vorbă un tânăr cu şapcă roşie, în pantaloni scurţi, care se ascunde după ochelarii negri. Are 26 de ani şi spune că a ajuns în Vama Veche „prin iunie".
„Am venit, însă nu ştiu când mă întorc în Bucureşti. Nu mă grăbesc", zâmbeşte el şmechereşte. Este dispus să povestească mai multe, în schimbul unei ţigări. A terminat un seminar de Teologie, a cochetat cu psihologia, dar a ajuns să profeseze - spune el - într-un birou, înconjurat de calculatoare şi dosare. „Lucrez în domeniul IT-ului. Pentru bani", îşi motivează el alegerea. După ce-şi tra