Intoxicatiile alimentare sunt experiente care iti pot pune viata in pericol. Totusi, uneori poate fi dificil sa iti dai seama daca mancarea pe care o consumi este sau nu daunatoare organismului, deoarece cazurile de imbolnavire sunt destul de rare.
Un institut american a intocmit o lista cu unele dintre cele mai consumate alimente, de dupa 1990, care prezinta un grad sporit de risc. Pe lista alimentelor daunatoare nu se afla insa carnea, informeaza Health.com.
"Luati in considerare riscul, insa nu evitati sa consumati aceste alimente. Ele sunt pretutindeni, ca parte din alimentatia de zi cu zi", a specificat Sarah Klein, reprezentant al institutiei.
1. Verdeturi precum salata, spanacul, andivele, varza, sfecla
Acestea pot fi contaminate din cauza ingrasamantului, apei murdare sau a mainilor nespalate inainte de a le atinge. Incepand cu 1990 au fost raportate aproximativ 13.568 de cazuri de imbolnavire.
Pentru a evita sa te imbolnavesti, spala produsele si foloseste cutite separate pentru a taia legumele si carnea.
2. Ouale
Unul dintre alimentele favorite la micul dejun poate fi infestat cu bacteria Salmonella. Aceasta se poate dezvolta in interiorul oului. O gatire adecvata ucide bacteria. Evitati orice fel de mancare ce contine ou in stare cruda, inclusiv aluatul pentru prajituri.
3. Tonul
Acest peste poate fi infestat cu scombrotoxina, care cauzeaza dureri de cap, crampe si temperatura. Daca este pastrat la caldura, pestele poate sa elibereze aceasta toxina, care nu poate fi distrusa prin coacere.
4. Stridiile
Inainte de a fi transformate in delicatese, stridiile misuna pe fundul oceanului si se hranesc prin filtrare. Astfel, daca apa pe care o filtreaza este contaminata, contaminate vor fi si stridiile. Servite crude sau gatite doar parti