Loialitatea promisă de preşedintele Traian Băsescu Israelului, în eventualitatea unui conflict armat cu Iranul, s-ar putea transforma, în mai puţin de un an de zile, dintr-un angajament verbal într-o realitate politică. Dacă programul nuclear al Teheranului nu este sugrumat definitiv de ultimele sancţiuni economice impuse ţării lui Mahmud Ahmadinejad, atunci Israelul îşi va asuma o acţiune militară împotriva Iranului, chiar cu riscul de a sfida politica diplomatică a Casei Albe. Iată ipotezele unui plan care ar putea schimba lumea. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
"Respingem ideea că un stat ca Iranul ar putea să deţină armament nuclear", i-a spus joi preşedintele României Traian Băsescu omologului său israelian, Shimon Peres, aflat într-o vizită de două zile la Bucureşti.
“Ce veţi face dacă Israelul va ataca Iranul?”, a scormonit suplimentar întrebarea din sală. “România va fi un partener loial al Israelului, dar nu e momentul să vorbim de un conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse Teheranului să ducă la soluţia corectă”, a detaliat Traian Băsescu.
„Soluţia corectă” e o nebuloasă cu suficient de multe variabile încât nimeni să nu poată spune, la momentul actual, cum va arăta peste un an de zile controversa din jurul celui mai fierbinte subiect aflat pe agenda internaţională.
Pentru că perspectivele înarmării nucleare iraniene chiar asta sunt: dilema principală, nu doar pentru cancelariile occidentale, ci pentru întreaga securitate globală.
Variantele unui joc periculos
E posibil ca sancţiunile economice invocate de preşedintele Băsescu să-i determine pe liderii iranienii să renunţe la presupusa latură militară a programului nuclear pus pe picioare de Teheran. La fel de posibil e ca „pionii” spionajului occidental, extrem de activi în zona Orientului Mijlociu, să reuşească sabotarea totală sau parţ