Etichetele alimentelor cumparate de la supermarket te pot induce in eroare in multe moduri. Chit ca sunt redactate in limba romana, poti sa constati uneori ca e o limba straina, din care nu intelegi mare lucru.
Daca ai intelege tot ce scrie pe ambalaj, sunt mari sanse sa te gandesti de doua ori inainte sa cumperi produsul.
Un cumparator bine informat este unul sanatos, arata nutritionista Bonnie Taub-Dix, in cartea sa, "Citeste inainte sa mananci", un ghid pentru cumparatorul din supermarket, prezentata de MSN.
Cata grasime per portie?
Aceasta avertizeaza, spre exemplu, ca pe eticheta sunt trecute valorile nutritionale si diversele ingrediente per portie, si nu pentru intregul pachet.
Spre exemplu, o cutie cu supa are 800 de miligrame de sare per portie, nu per cutie, cum ai fi inclinat sa crezi: mai mult decat ti-ai dori. La fel se intampla si cu cerealele, care contin foarte mult zahar, daca citesti cu atentie etichetele. In fapt, un studiu a aratat ca cele mai cunoscute marci de cereale sunt, in proportie de 25%, facute doar din zahar.
Nu-ti face griji, nu are zahar
Daca pe eticheta scrie ca nu s-a adaugat zahar, asta nu inseamna ca alimentul nu are zaharuri naturale, si vei avea parte de acelasi numar de calorii: cauta pe eticheta un cuvant de tipul fructoza sau matodextrina si vei sti ca asta e zahar.
N-are nici grasimi, cumpara fara grija!
Un produs poate contine 0,5 grame de grasime per portie, si totusi se spune ca e fara grasimi. Atentie la grasimile hidrogenate si partial hidrogenate, care ne pun sanatatea in pericol.
In plus, o prajitura nu contine grasimi, insa are totusi aproape 600 de calorii si foarte mult zahar: doar pentru ca pe eticheta scrie ca alimentul nu are grasimi nu inseamna ca e perfect sanatos si poti sa faci abuz.
@N_P