Vacanta de vara in Italia se imparte in doua mari perioade: "inainte" si "dupa" Ferragosto. Dupa 10 august, exodul italienilor catre destinatiile de vacanta ajunge punctul maxim.
Ziua de 15 august, numita si "Ferrragosto" este considerata, astfel, punctul culminant al verii si al vacantei. Roma este, poate, orasul care isi schimba cel mai mult imaginea in aceasta zi. Strazile capitalei sunt pustii, jaluzelele apartamentelor coborate, mai toate magazinele sunt inchise, peste tot domneste o atmosfera ireala de toropeala. Pe la marginea orasului, ici-colo mai poti vedea cate un autobuz sau un tramvai pe jumatate gol, cu un sofer grabit sa-si termine tura. Pasagerii sunt imigranti, de cele mai multe ori, sau vreun pensionar cu tabieturi. Din cand in cand, mai trece un adolescent plictisit sau un roman intre doua varste, cu cainele la plimbare. La intersectii, cate un indian vinde ziare la cele cateva masini care se opresc, din cand in cand.
Viata de periferie se animeaza in micile piete ale cartierelor, acolo unde mai gasesti un bar deschis si poti sa servesti micul dejun traditional, cu "cappuccino si cornetto", dar nu mai devreme de ora 9 sau chiar 10, cand lumea incepe a se trezi.
Centrul capitalei pare golit de localnici si luat cu asalt de turisti grabiti, inarmati cu harti si umbrelute, pentru care au ramas deschise, cu program prelungit, mai toate muzeele din oras. La o nevoie, isi mai improspateaza picioarele obosite in fantanile din centrul capitalei, sub obiectivul aparatului de fotografiat. Azi, Roma apartine turistilor. Putini credinciosi si mai multi turisti se intalnesc si in bisericile sau catedralele racoroase, pentru a sarbatori l'"Assunzione della Vergine", Adormirea Maicii Domnului. Pana si Papa Benedict al XVI-lea oficiaza slujba de la resedinta traditionala de vara din oraselul Castel Gandolfo, in timp ce Muzeul Vatic