Cel mai curajos proiect solar de pe planetă vine de la Uniunea Europeană şi alte 12 companii, majoritatea germane, care au decis în 2009 să construiască centrale solare în Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu.
Statistică: în 6 ore, deşerturile de pe planetă primesc de la soare mai multă energie decât consumă omenirea într-un an.
Proiectul numit "Desertec" va acoperi 15% din nevoile energetice ale Europei şi o mare parte din cele ale ţărilor africane partenere. În loc de cărbune, Europa se va alimenta cu energie electrică solară.
Curentul electric va fi trimis printr-o reţea de cabluri care se construiesc în acest moment sub Marea Mediterană. Maroc va găzdui proiectul-pilot. Primii megawatti ar trebui să ajungă în Europa în 2015. Algeria a spus în iulie că refuză să participe la proiect.
(PDF, 3 MB) Studiul privind implementarea proiectului
"Nu folosim ce ne dă deşertul. Soarele bate nemilos toată ziua şi încălzeşte pământul. Noaptea căldura este radiată înapoi în atmosferă. Cu alte cuvinte, este irosită total. Trebuie să oprim această risipă şi să exploatăm marile reserve de energie pe care ni le dă soarele", a spus fizicianul Gerhard Knies.
Costurile estimate sunt de peste 430 de miliarde de euro dar odată ce au fost realizate centralele solare, costurile de producţie şi cele de distribuţie ele vor fi mai mici decât în cazul cărbunelui. Comparativ cu costurile existente în Europa, Germania a dat 40 de miliarde de euro pentru dezvoltarea energiei solare şi eoliene.
Beneficiile proiectului:
1. Dezvoltarea economică a ţărilor-gazdă prin crearea de locuri de muncă. Construcţia unui singur panou solar de 250 de Megawatti are nevoie de o mie de muncitori şi ingineri pe o perioadă de doi ani.
2. Eliberarea Europei de sub dependenţa energetică a Rusiei
3. Uniunea Europeană s-a angajat să taie emisiile