* Omul de afaceri Nicolae Costache, care gestionează mai multe mine în Africa, şi fizicianul leton, B.Voldemars, au înregistrat, în mare secret, o nouă invenţie la Geneva. Ziarul BURSA prezintă, în exclusivitate, povestea celor doi şi a soluţiei care poate revoluţiona mineritul mondial, transformându-i pe iniţiatori în miliardari. Metoda celor doi are drept ţintă eliminarea cianurilor din mineritul metalelor preţioase - aur, argint etc. - problemă care blochează, de peste zece ani, inclusiv afacerea "Roşia Montană". Deja, cei doi negociază cu mari corporaţii vânzarea dreptului de folosire a soluţiei lor de exploatare. Printre companiile care s-au arătat interesate este şi "Gabriel Resources", care controlează afacerea de la "Roşia Montană".
Un om de afaceri român şi un fizician leton sunt pe cale să revoluţioneze industria minieră mondială, după ce, recent, şi-au înregistrat, cu mare discreţie, invenţia la Oficiul European pentru Patente (EPO) din Geneva.
Nicolae Costache este numele bucureşteanului care gestionează mai multe concesiuni miniere în Africa şi care a finanţat cercetările fizicianului de origine letonă - B. Voldemars. Cercetătorul este rezident în Africa, dar născut în Riga - capitala Letoniei.
Cei doi s-au cunoscut pe coasta Africii de Vest, acolo unde Nicolae Costache îşi conduce afacerile, de aproximativ şase ani, şi, după aceea, au demarat colaborarea pentru un proiect foarte ambiţios: brevetarea unei noi tehnologii de extragere a metalelor preţioase şi strategice din orice tip de minereu, dar fără cianuri sau alte substanţe toxice.
Cererea de înregistrare a patentului la Geneva a fost depusă, pe 1 iunie 2010, în numele ambilor deţinători, de firma de avocatură elveţiană "Katzarov", specializată în Drept de proprietate intelectuală. Înregistrarea invenţiei la Geneva avea loc la doar trei săptămâni de la momentul l