Printre „clienţii“ instituţiilor de ajutor social au început să apară tot mai mulţi cu studii superioare. Foşti profesori, medici sau avocaţi trăiesc cu mesele de la cantinele săracilor. Ruşinaţi, intelectualii împart aceeaşi mâncare cu români care au moştenit sărăcia şi s-au obişnuit cu ea.
Soţii Rodica şi Nicolae Blidăruş, ambii cu studii superioare, trăiesc de pe o zi pe alta cu mâncarea de la cantina de ajutor social din Iaşi. Femeia a absolvit Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad" în 1981 şi, timp de 12 ani, a lucrat ca medic veterinar. Soţul său, Nicolae, a urmat cursurile Facultăţii de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi şi ale Facultăţii de Filosofie din Constanţa, iar pentru un sfert de veac a practicat avocatura.
Împreună au o fată care, la rândul ei, profesează de opt ani ca avocat. Profesiile ilustre şi bănoase ale soţilor Blidăruş au fost curmate însă de problemele de sănătate care i-au adus în pragul sărăciei. Rodica (51 de ani) suferă de sindromul Raynaud, cunoscut şi sub denumirea de „mâini reci", boală ce nu-i permite să-şi folosească membrele superioare. De un an şi jumătate cei doi trăiesc doar cu hrana pe care o obţin de la Cantina săracilor din Iaşi.
„Nu pot să ţin nici măcar o farfurie în mână, din cauza bolii. Timp de aproape doi ani am avut ambele braţe bandajate şi nu mă puteam nici îmbrăca singură. Chiar dacă mi-am mai revenit, tot nu pot să gătesc şi venim aici amândoi pentru că mâncarea este ieftină", spune Rodica.
„Împărţim porţia"
Cei doi soţi nu şi-au mai permis un concediu de peste 15 ani. Din cei 1.500 de lei, cât adună împreună în fiecare lună din pensiile pe caz de boală, soţii abia îşi duc traiul. Din aceşti bani, 200 de lei se duc obligatoriu pe abonamentul la „masa în oraş", iar restul pe pastile şi pe cheltuieli de întreţinere.
Cea mai mare mâhnire a celor doi pensio