Procurorii DIICOT au suspiciuni că o singură reţea de crimă organizată, cu ramificaţii în Asia şi Europa de Est, a scos din România sute de milioane dolari numai în ultimii patru ani.
Mai mulţi cetăţeni chinezi, vietnamezi şi români sunt suspectaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că au scos ilegal din România şi au spălat aproximativ 600 milioane de dolari. În acest caz, anchetatorii verifică în prezent activitatea a încă 15 firme de care se leagă şi numele personajelor care la începutul acestui an, pe 18 februarie, au fost arestate de Tribunalul Bucureşti la propunerea procurorilor DIICOT. Alţi şapte au fost anchetaţi în stare de libertate. Societăţile se ocupau cu importul prin vama Constanţa de diferite produse din China care erau ulterior comercializate în complexul Dragonul Roşu.
România - Ucraina - Ţările baltice - China şi Vietnam
La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii de la Crimă Organizată i-au trimis în faţa judecătorilor pe cei 16 membri ai grupării pentru constituirea şi aderarea la un grup infracţional organizat, contrabandă, prezentare de documente nereale organelor vamale, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit cercetărilor demarate de anchetatori, reţeaua formată din cetăţeni chinezi, vietnamezi şi români ar fi introdus în ţară, în perioada 2006-2010, mărfuri importate din ţări din estul Asiei, pentru care au prezentat însă documente în care valoarea produselor a fost diminuată tocmai pentru a evita plata integrală a taxelor vamale. Ulterior, mărfurile astfel importate erau comercializate prin intermediul unor „societăţi-fantomă". Ancheta coordonată de DIICOT a scos la iveală că banii rezultaţi de pe urma tranzacţiilor erau apoi transferaţi în ţările de origine prin intermediul unor bănci din fostul bloc sovietic, respectiv Ucraina şi ţările