Despre scumpirea painii auzim zvonuri la fiecare cateva luni. Ba ca uite criza graului scumpeste materia prima si fatalmente produsul final, ba criza subprime, ba pretul combustibilului, ba incalzirea globala si meciurile din liga secunda- tot ce zboara pare sa ameninte pretul painii. Cand creste TVA, lucrurile devin si mai urgente. Toti urla ca ne aflam in fata iminentei. Painea se va scumpi! Pai de ce?
Nu am auzit niciun gazetar care sa se duca la sursa informatiei. Cat ii costa acum pe jucatorii din industria moraritului sa fabrice o franzela (iau etalonul franzela alba, nefeliata, 280-300 grame)?
Potirvit unor rapoarte interne ale unor jucatori de top, costurile producerii unei franzele este de circa 0,26 lei.
Pe romaneste, atata costa o franzela, incluzand cheltuielile cu materia prima, energie, manopera samd.
Fabrica mai trebuie apoi sa inglobeze in pret costul rebuturilor, a diferitelor reclamatii intemeiate sau a altor elemente neprevazute. Ati crede ca acestea sunt putine, dar nu sunt. Intr-o fabrica, un muncitor a lasat banda de feliere a painilor si a produs o paguba de cateva mii de lei. Dealtfel, unul din obiectivele unui mare jucator pentru 2010 sunt:
-Reducere rebut intern cu 12.5% fata de media anului 2009
-Reducerea numarului de reclamatii cu 20 % pe total locatii fata de media realizata in 2009.
Greselile propriilor angajati. In urma cu vreo doua luni, firma s-a trezit cu un transport intreg inapoi din cauza ca un lucrator nu reglase masina care imprima termenul de valabilitate.
Altii sunt prinsi furand. “Subsemnatul …, sef sectie productie , va aduc la cunostinta ca in data de …2010, in urma controlului efectuat la poarta unitatii de catre agentii de paza, XXXX angajata in cadrul sectiei panificatie ca ambalator a fost prinsa incercad sa sustraga 2 buc paine alba feliata 280g, 1 buc specialitate cu semi