În prima etapă, preţul se va mări cu 40%, iar din octombrie vom plăti cu 60-70 de bani mai mult pentru franzela de 1 leu. Anunţul a fost făcut de marii producători din judeţ, care pun această majorare pe seama creşterii preţului la grâu.
Prima societate care a dat tonul a fost Pambac Bacău, principalul producător de pâine de pe piaţa locală. Conducerea firmei susţine că decizia este motivată de creşterea preţului la grâu şi că scumpirea nu poate fi evitată.
„De câteva zile tot facem calcule. Preţul grâului se modifică de la o zi la alta. Nu avem încotro. În primă fază vom scumpi cu 30 - 40% şi apoi mai mult, urmând să ajungă până la 70%. Preţul grâului a crescut deja cu circa 60% şi sunt semnale că se va dubla“, ne-a declarat Alin Giurea, preşedintele societăţii Pambac SA Bacău.
„Făina s-a scumpit“
Şi alţi producători de pâine s-au grăbit să anunţe scumpiri. „Am mărit deja preţul cu 10 bani. Eu cumpăr făina mult mai scumpă acum, chiar şi cu 1,2 lei kilogramul, şi nu pot să vând pâinea cu acelaşi preţ. Dacă acum este 1 leu, cred că va ajunge la 1,5 lei în cel mai scurt timp“, a spus Vali Popa, administratorul SC Inan Impex Bacău.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bacău, Ioan Chiriac, nu găseşte o justificare în creşterea preţului la pâine.
Măririle de preţ sunt nejustificate
„Preţul de acum al pâinii a fost stabilit în 2007, când grâul se vindea cu 70 - 80 de bani pe kilogram. În 2008 şi 2009 preţul grâului a scăzut la jumătate şi nu am văzut pe nimeni să coboare preţul la pâine, aşa cum era firesc. Este drept că acum grâul se vinde din nou cu 80 - 90 de bani, dar, repet, aşa era şi în urmă cu trei ani“, ne-a declarat Chiriac. De aceeaşi părere par să fie şi fermierii din judeţ şi îi bănuiesc pe producătorii de pâine că speculează criza mondială de grâu, pentru a mă