Peste 80 de şcoli din Timiş au intrat în acest an în reparaţii şi modernizare. În alte 11 şcoli vor trebui făcute reparaţii, însă până în 13 septembrie, când va începe noul an şcolar, spune conducerea Inspectoratului Şcolar Timiş. În ce priveşte situaţia unităţilor care funcţionează fără autorizaţie, inspectorii şcolari spun că la nivelul judeţului problema nu e gravă, doar 7% dintre copii învăţând într-o astfel de şcoală, care nu are canalizare şi apă curentă.
De altfel, începând din acest an, elevii din peste 50 de şcoli din Timiş vor merge la alte unităţi şcolare din judeţ, după ce şcolile în care învăţau au fost desfiinţate sau transformate în grădiniţe.
Reparaţii multe cu bani puţini
În acest an, reparaţiile la unităţile şcolare din judeţ s-au făcut cu bani mai puţini sau chiar pe datorie. Bugetul alocat de către Ministerul Educaţiei Inspectoratului Şcolar Timiş a fost de 7,9 milioane de lei, peste jumătate fiind cheltuit pentru lucrări de reparaţii şi modernizare, la 83 de unităţi şcolare.
Datoriile I.S.J. Timiş către furnizorii de servicii sunt, însă, de două ori mai mari, pentru că instituţia nu a reuşit să plătească la timp toate lucrările efectuate la şcolile din judeţ, acumulând datorii, care sunt mai vechi de trei ani. În această situaţie se află peste 20 de şcoli, valoarea lucrărilor la acestea ridicându-se la peste nouă milioane de lei, la care se adaugă şi peste cinci milioane de lei pentru lucrările la campusul şcolar de la Jimbolia. Inspectorii şcolari timişeni spun că aşteaptă o hotărâre de guvern, prin care să se aloce bani pentru achitarea datoriilor. “În cele 40 de zile, de când am revenit la conducerea Inspectoratului, am reuşit să mai atrag de două ori fonduri pentru reparaţia unor şcoli. Am primit 4.914 de lei pentru unele ajustări la şcolile din 11 localităţi, cu condiţia ca la aceste unităţi să s