Economia Germaniei a avansat în trimestrul doi cu cel mai rapid ritm de la reunificarea statului în urmă cu două decenii. Cea mai dezvoltată economie de pe bătrânul continent a condus plutonul economiilor din zona euro, ajutându-le să crească peste aşteptări. Şi Franţa a crescut peste estimări. Din păcate creşterea susţinută a marilor economii se temperează.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, alimentând creşterea zonei euro până la 1%, cel mai puternic avans din ultimii patru ani. Economiştii estimaseră o creştere de 1,3% pentru Germania şi de 0,7% pentru blocul statelor care împart moneda euro. Creşterea economică anuală a Germaniei a fost chiar mai puternică, de 3,7%, a doua cea mai puternică de la nivelul Uniunii Europene după cea a Slovaciei de 4,9%. Atât economia zonei euro, cât şi cea a Uniunii Europene au avansat cu 1,7% în perioada aprilie-iunie comparativ cu perioada similară a anului trecut.
"Germania este personajul principal în această poveste", a spus Juergen Michels, economist-şef pentru zona euro în cadrul Citigroup din Londra. "Deşi există în continuare riscuri ce apar din cauza eforturilor de consolidare fiscală realizate de ţările de la periferia continentului, Europa nu va fi victima unei recesiuni în W."
Performanţa Germaniei pune într-un con de umbră statele din sudul continentului, care încă luptă pentru a-şi reveni după criza datoriilor.
Grecia s-a adâncit în recesiune, economia Spaniei a avansat însă mai puţin decât estimaseră economiştii, iar investitorii îşi exprimă din nou temerile privind deficitele bugetare.
Performanţă problematică
Cei mai mulţi specialişti spun că reuşita Germaniei ar putea să creeze probleme la Banca Centrală Europeană.
"Pentru BCE această situaţie ar putea fi o adevărată bătaie de cap", este de părere Marc