Rusia se confrunta in aceste zile cu trei crize simultane: cele mai ridicate temperaturi din ultimii 130 de ani, cea mai grava seceta din ultimii 30 de ani si incendii care acopera deja sapte regiuni, inclusiv Moscova.
Aceasta situatie ameninta si culturile de grau, unele dintre cele mai mari din lume. Rezervele de grau sunt importante pentru Rusia, pentru ca asigura atat pacea sociala, dar influenteaza inclusiv politica externa, remarca Stratfor.
O istorie plina de secete si incendii
Rusia produce aproximativ 100 de milioane de tone de grau pe an sau 10% din cantitatea existenta la nivel mondial si exporta 20% din aceasta pe pietele din Europa, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Aceste cantitati variaza, in fiecare an, in functie de gravitatea secetei si a altor factori naturali, intre 75 si 100 de milioane de tone de grau. Nivelurile estimate anul acesta se apropie de 65 de milioane de tone, la care se adauga alte 24 de milioane aflate in stocuri, ceea ce inseamna ca rusii dispun de rezerve mai mari decat ar avea nevoie, adica de 75 de milioane tone.
Cea mai mare provocare a reprezentat mereu transportarea acestei cantitati pana in cele mai indepartate colturi ale tarii.
Regiunea ruseasca responsabila de realizarea celei mai mari parti din aceasta productie este partea sudica, europeana, a Rusiei, ce se intinde de-a lungul Caucazului de Nord si pana in vestul Kazakstan-ului. Aceasta este regiunea cea mai fertila a Rusiei, calitate datorata inclusiv fluviului Volga, care o strabate.
Astfel, desi seceta si incendiile au afectat in trecut Rusia, acestea nu au patruns niciodata in regiunea cea mai fertila a acesteia, ci in regiunile de langa Ural, unde sunt cultivate granele destinate Siberiei.
Mai mult decat atat, in timp ce regiunea europeana a Rusiei beneficiaza de una d