Guvernul a redus de patru ori bugetul destinat lucrărilor de creştere a eficienţei energetice
În contextul economic actual, Executivul a decis să aloce doar 11,7 mil. lei, în loc de 40
Reabilitarea termică şi modernizarea centralelor stau sub semnul întrebării. Guvernul a redus de aproape 4 ori bugetul programului de creştere a eficienţei energetice, prin care finanţează lucrări de reabilitare termică a clădirilor publice şi modernizare a centralelor termice.
Executivul şi-a motivat decizia de a aloca doar 11,7 milioane de lei, în loc de 40 milioane de lei, invocând criza financiară. Printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de săptămâna trecută, în care a fost discutată şi rectificarea bugetară, Guvernul a decis ca pentru finanţarea acestui program destinat autorităţilor locale să fie alocate în 2010 doar 11,7 milioane lei, faţă de 40 milioane lei finanţare decisă la sfârşitul anului 2008.
Programul de creştere a eficienţei energetice, adoptat la sfârşitul anului 2008, prevedea, pentru anul trecut, o finanţare de 32,9 milioane de lei, însă şi acest buget a fost diminuat până la 22,3 milioane de lei. Reducerea fondurilor a fost justificată şi atunci de către Guvern prin situaţia economică a ţării şi constrângerile bugetare.
Programul durează până la sfârşitul anului
Prin programul naţional de energie în sectorul public pentru 2009-2010, Guvernul asigură autorităţilor locale sprijin financiar, prin cofinanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, pentru o serie de lucrări din sectorul energetic, precum reabilitarea centralelor termice, extinderea reţelelor termice de transport şi distribuţie a energiei termice, schimbarea combustibilului utilizat pentru producerea energiei termice, reabilitarea termică a unor clădiri publice. Sprijinul financiar pentru cofinanţarea proiectelor este asigurat de la bugetul de stat. @N_P