Declaraţia este făcută la RFI de Ionuţ Purica, expert pe probleme de energie-mediu în cadrul Academiei Române. Precizarea sa vine după ce ziarul francez Le Monde a scris că litoralul românesc este noul El Dorado pentru energia eoliană. Grupul CEZ dezvoltă acolo cel mai mare complex terestru de profil din Europa. România are un potenţial foarte mare de producere a energiilor verzi. E vorba de tipuri de energie care nu se bazează pe combustibilii fosili poluanţi.
Declaraţia este făcută la RFI de Ionuţ Purica (audio), expert pe probleme de energie-mediu în cadrul Academiei Române.
Precizarea sa vine după ce ziarul francez Le Monde a scris că litoralul românesc este noul El Dorado pentru energia eoliană. Grupul CEZ dezvoltă acolo cel mai mare complex terestru de profil din Europa.
România are un potenţial foarte mare de producere a energiilor verzi. E vorba de tipuri de energie care nu se bazează pe combustibilii fosili poluanţi.
Proiectele de acest gen s-ar putea înmulţi, crede Ionuţ Purica. "România este una dintre ţările care au un spectru variat de energii verzi, pornind de la energia eoliană, unde sunt o serie întreagă de companii şi româneşti şi din afară, care dezvoltă asemenea proiecte acum. Dar energia eoliană e foarte bună, cât timp bate vântul. Numai că vântul bate când vrea el, spre deosebire de cărbune, apă şi alţi combustibili "clasici", care există şi sunt posibil de controlat ca flux către unitatea de conversie energetică. Ei bine, atunci când se opreşte vântul, trebuie să ai o rezervă, care de obicei este între 0,7 şi 0,8 dintr-un megawat de eolian, pe care-l generezi. În România, evident, trebuie să şi poţi să transporţi energia generată de eolian", explică Ionuţ Purica.
"Vrem să asigurăm 10% din producţia totală de energie verde din România", spune de partea sa Cosmina Marin, responsabilă cu comunicarea la grupul ceh CEZ.