Despre stres ca "metodă de contracepţie" s-a vorbit întotdeauna la limita dintre anecdotă şi realitate. Acum însă, specialiştii vin să confirme supoziţiile şi spun că alergătura continuă, grijile care par că nu se mai sfârşesc reduc şansele de a rămâne însărcinată.
În plus, femeile al căror nivel de adrenalină este crescut au şanse cu 12% mai mici de a deveni mame în comparaţie cu acelea la care nivelul respectivului hormon se află în limite normale.
Un studiu recent, realizat de specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite şi de la Universitatea Oxford, a avut ca subiecţi 274 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani.
Acestora li s-a cerut să monitorizeze în scris, stilul de viaţă, menstuaţia şi obiceiuri precum fumatul şi consumul de alcool, dar şi activitatea sexuală. În plus, în cea de-a şasea zi a ciclului menstual, participantelor la studiu le-au fost recoltate mostre de salivă, pentru a le fi analizaţi doi dintre markerii biologici - cortizolul, hormon despre care se spune că generează stresul cronic, şi alfa-amilaza, un indicator al adrenalinei.
Spre surprinderea cercetătorilor, numai nivelele crescute ale adrenalinei au putut fi corelate cu imposibiliatatea de procereare. Concluzia a fost aceea că perechile care îşi doresc un copil trebuie că evite stresul.
"În unele cazuri, mai speciale, familiile ar putea apela chiar la ajutorul unor profesionişti care să îi înveţe tehnici de relaxare sau să le ofere consiliere", spune doctorul Celia Pyper, coordonatoarea studiului.