Condiţiile de muncă din ţara noastră din domeniul sanitar fac ca şapte din zece medici să se gândească să-şi caute de lucru la spitale din străinătate, conform unui studiui intitulat "Tendinţa de migrare a personalului din Sănătate".
Studiul a fost făcut în şase judeţe din zona de sud-est a ţării. Mai mult 30% dintre medici şi asistenţi au făcut deja demersurile pentru a pleca sau intenţionează să facă acest lucru în perioada următoare. Cadrele din domeniul medical vor să muncească în clinicile din străinătate.
Mai citiţi şi:
Eugen Hriscu, psihiatru: „Mulţi s-au sinucis de la etnobotanice“
Astfel, 70% dintre angajaţii din sănătate iau în considerare posibilitatea de a-şi căuta de lucru peste hotare. Motivul: starea proastă a sistemului, veniturile tot mai mici şi condiţiile de muncă, după cum anunţă Realitatea.
Un procent de 60% dintre medici şi asistenţi, intervievaţi în cadrul acestui studiu, au declarat că au fost nevoiţi să-şi cumpere din proprii bani halatele pe care să le poartă în spitale. Mai mult, aproape 80% dintre cei care profesează sunt de părere că lucrează în condiţii periculoase şi foarte periculoase.
Familia este principala cauză care-i reţine pe medici în ţară. Astfel, 40% dintre cei care au participat la acest studiu spun că motivele familiale i-au reţinut să facă acest pas, iar 12% spun că vârsta nu le mai permite să facă acest pas acum.
Pe de altă parte, jumătate dintre cei chestionaţi au recunoscut că plecările masive ale cadrelor medicale din ultimii ani au afectat negativ calitatea serviciilor din sistem. Mai mult, 15% dintre repondenţi cred că acestea au scăzut la un nivel alarmant.
Cercetarea "Tendinţa de migrare a personalului din Sănătate" a fost realizată de către Federatia "Solidaritatea Sanitara" din România pe un eşantion de 250 de angajaţi din sistemul sanitar,