PIB-ul Chinei a fost mai mare decât cel al Japoniei, în al doilea trimestru al acestui an. Produsul Intern Brut al Chinei a ajuns la 1,337 trilioane de dolari, în trimestrul doi, peste cel al Japoniei, de 1,288 trilioane de dolari, relatează Bloomberg. Totuşi, pentru primele şase luni ale anului, Japonia şi-a păstrat poziţia.
PIB-ul Chinei a fost mai mare decât cel al Japoniei, în al doilea trimestru al acestui an. Produsul Intern Brut al Chinei a ajuns la 1,337 trilioane de dolari, în trimestrul doi, peste cel al Japoniei, de 1,288 trilioane de dolari, relatează Bloomberg.
Totuşi, pentru primele şase luni ale anului, Japonia şi-a păstrat poziţia. China a fost una dintre ţările cu cea mai mare creştere economică în timpul recesiunii, PIB-ul său fiind de 90 de ori mai mare în prezent decât în 1978, când preşedintele de atunci, Deng Xiaoping a renunţat la comunismul sever şi a făcut unele reforme, care au readus China pe pieţele internaţionale.
Potrivit estimărilor economistului-şef al Goldman Sachs, Jim O'Neill, China va reuşi să depăşească Statele Unite, devenind cea mai puternică economie a lumii, până în 2027.
Anul trecut, China a depăşit SUA la producţia auto şi Germania la capitolul exporturilor.
De asemenea, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, de la introducerea reformelor, China a reuşit să scoată de sub nivelul sărăciei trei sute de milioane de chinezi.
Un oficial nipon a declarat însă că o comparaţie directă, simplă între cele două economii ar fi eronată, în primul rând pentru că Beijingul nu oferă şi date ajustate sezonier. "Ar fi corect şi cinstit să comparăm cifrele pentru întregul an. Ar fi foarte greşit să comparăm pur şi simplu cifrele trimestriale", a arătat acesta.
Mai mult, patru din cele mai mari zece companii din lume, privind valoarea la bursă sunt din China : PetroChina, Industrial & Commercial Bank of