Sărbătoare mare la Grid. În ajunul Sfintei Mării, fii ai satului de pretutindeni au îmbrăcat costumul popular, s-au adunat la căminul cultural din sat şi au petrecut până-n zori. Nu a lipsit nici programul artistic, pentru care femeile din Grid s-au pregătit timp de câteva săptămâni.
Veniţi din ţară şi străinătate
Căldura insuportabilă nu a reuşit să ţină departe de sărbătoarea Fiilor satului Grid niciun localnic. De la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, din sat, din Făgăraş sau chiar din străinătate, gridanii şi-au pregătit cu grijă costumele populare şi s-au adunat la căminul cultural din sat. Programul a fost pe măsura aşteptărilor.
„Programul a cuprins un cuvânt de început pentru cei care au iniţiat sărbătoarea, apoi a vorbit profesorul doctor Virgil Chichernea, decan al Facultăţii de Mecanică din Bucureşti. A mai spus câteva cuvinte şi primarul Mihai Popeneciu, care este întotdeauna alături de noi şi ne sprijină. Pe urmă am făcut o şezătoare, alături de care am inclus şi obiceiul cerutului miresei. Iar în final, ne-am distrat cu toţii la bal“, a spus Valeria Comaniţă, o horitoare din Grid.
Horitoarele, vedetele manifestării
Pe scenă au poposit cel mai mult Horitoarele satului care au amintit de vechile şezători şi de vechile cântece populare. „Horitoarele înseamnă un ansamblu de femei care, precum este şi numele, se numesc horitoare, grup înfiinţat în anul 1972. Împreună cu măicuţele, am fost la multe festivaluri, printre care şi la Cerbul de Aur, ediţia de anul trecut. Ultima diplomă pe care am obţinut-o a fost la Festivalul Naţional de Arte Tradiţionale. Ne străduim să ducem mai departe, cât se poate, portul şi cântecele foarte vechi“, a mai spus Valeria Comaniţă.
Horitoarele au fost şi ele mândre să urce pe scenă şi să le amintească gridanilor de vechiule obiceiuri. „La noi este tradiţia ca la fiecare sărb