Economia a scăzut cu doar 0,5% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel că deşi nu a revenit pe plus, a reuşit cel puţin să-şi tempereze declinul, de la ritmuri de aproape -9% în primăvara lui 2009.
Potrivit primelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), PIB-ul a înregistrat o scădere cu 0,5% pe seria brută comparativ cu acelaşi trimestru din 2009 şi cu 0,6% în date ajustate sezonier.
Totuşi, faţă de primul trimestru, economia a urcat uşor în al doilea trimestru, cu 0,3%, în serie ajustată sezonier, graţie creşterii exporturilor şi revenirii firave a consumului din iunie.
Evoluţia este în linie cu estimările FMI şi ale analiştilor care anticipau o revenire temporară a economiei în zona pozitivă în trimestrul al doilea. Au existat chiar voci care au susţinut că această creştere confirmă viziunea iniţială privind revenirea economiei în 2010 în teritoriul pozitiv în absenţa măsurilor de austeritate fiscală.
Preşedintele Traian Băsescu a adus ieri în discuţie faptul că România a reuşit să înregistreze anumiţi parametri macroeconomici pozitivi, susţinând însă că este un drum lung pentru ca România să cureţe balastul cheltuielilor bugetare excesive în raport cu veniturile pe care economia le asigură.
A doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă, în condiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA la 24%.
"Această performanţă ar putea să se oprească temporar în al treilea trimestru din 2010, când PIB-ul în termeni reali ar putea să revină în teritoriul negativ din cauza impactului programului ambiţios de consolidare fiscală şi a creşterii TVA. Totuşi, efectele negative ale măsurilor de austeritate ar putea fi absorbite destul de rapid de către economia românească şi ne-am putea aştepta la un avans gradual al PIB