40.000 de euro pentru un post de agent în poliţia rutieră din Rusia sau 26.000 de euro pentru o decizie favorabilă în justiţia rusească, acestea sunt câteva din cifrele prezentate într-un raport independent publicat luni, la Moscova, care atrage atenţia că "piaţa corupţiei" reprezintă 50% din Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei.
"Piaţa corupţiei reprezintă 50% din PIB", notează raportul, realizat între 2 iulie 2009 şi 30 iulie 2010 de către Asociaţia avocaţilor pentru drepturile omului (rusadvocat.com), care a primit în această perioadă peste 6.500 de plângeri, informează News Time.
Citeşte şi:
Serviciile secrete ruse au arestat un diplomat român pentru spionaj
Corupţie şi droguri, scandaluri în lanţ în politica italiană
Concluziile studiului arată că valoarea mitei s-a dublat de la începutul anului, ajungând la 44.000 de ruble (1.500 de euro), iar sumele oferite ilegal sunt echivalente cu jumătate din PIB-ul Rusiei, care în 2008, s-a ridicat la 1.250 de miliarde de euro, potrivit Băncii Mondiale. Cifrele prezentate în raport sunt rezultatul studiului bazat pe statistici oficiale şi mărturii ale reclamanţilor.
"Aceste cifre corespund estimărilor noastre", a declarat reprezentantul Transparency International, Ivan Nenenko, care a adăugat că că Rusia ocupă locul 146 din 180 în clasamentul celor mai corupte state.
Până la 26.000 de euro, mită pentru dosarele penale din justiţia rusească
Raportul Asociaţiei avocaţilor pentru drepturile omului prezintă mărturia Aleksandrei Belovinskaia, secretară la un tribunal din Kizliar (Daghestan), potrivit căreia mita plătită în cazul dosarelor penale poate ajunge la un milion de ruble, (26.000 de euro) şi la aproape 800 de euro, în cazul dosarelor de drept civil. În ceea ce priveşte contravenţiile, "judecătorii iau ce li se dă", spune Belovinskaia, care susţine că a fost concedia