România are un potenţial agricol foarte mare, dar este trasă înapoi de lipsa fondurilor de la stat, a irigaţiilor, dar şi pentru că fermele nu sunt mecanizate. Suntem una dintre ţările cu cele mai mari suprafeţe agricole cultivabile din Europa, dar cu toate acestea producţiile noastre la hectar sunt mai mult decât deplorabile. Care sunt motivele? Nu suntem oameni leneşi, dar nu avem un sistem de irigaţii, deoarece, după Revoluţie, am reuşit să-l distrugem aproape în totalitat
România are un potenţial agricol foarte mare, dar este trasă înapoi de lipsa fondurilor de la stat, a irigaţiilor, dar şi pentru că fermele nu sunt mecanizate.
Suntem una dintre ţările cu cele mai mari suprafeţe agricole cultivabile din Europa, dar cu toate acestea producţiile noastre la hectar sunt mai mult decât deplorabile. Care sunt motivele?
Nu suntem oameni leneşi, dar nu avem un sistem de irigaţii, deoarece, după Revoluţie, am reuşit să-l distrugem aproape în totalitate. Raportările la capitolul irigaţii arată bine doar pe hârtie. În realitate lucrurile stau foarte prost, spun reprezentanţii producătorilor agricoli. Refacerea sistemului, dar şi mentenanţa costă miliarde bune de euro şi zeci de ani. Bani şi timp pe care agricultura autohtonă nu şi-i permite.
Banii ajutor de la stat nu prea mai sunt
Subvenţiile pe hectar sunt cele mai mici din Europa, adică undeva la o treime din media UE, mai ales că statul dă bani chiar şi pentru cele trei milioane de hectare nelucrate. Mecanizarea există în mare parte numai la marii producători şi la cei medii.
După cum se ştie, în unele zone ale României, pământul încă se mai ară cu plugul tras de cal. De îngrăşăminte nici nu mai are rost să vorbim: micii fermieri din România, care deţin circa 85% din suprafeţele cultivabile, aruncă pe câmp doar ce rezultă de la animale. Prea puţini s