Reprezentanţii Ministerului Transporturilor anunţau că, începând de astăzi, toţi angajaţii CFR vor intra în şomaj tehnic pentru a reduce din datoriile mari acumulate de societate.
Numai că din cei 90 de angajaţi ai CFR Călători Mureş care ar trebui să intre de azi în şomaj, doar zece ar putea fi lăsaţi acasă. „De la Bucureşti nu ne-au venit niciun fel de proceduri ori noi trebuie să asigurăm prestaţiile, iar făcând acest lucru nu pot trimite în şomaj tehnic decât zece oameni", a declarat Vasile Bora, şef staţie CFR Călători Mureş. Şeful staţiei a mai adăugat că aşteaptă în continuare un răspuns de la Regionala Braşov pentru a şti ce trebuie să facă. „Noi avem 180 de angajaţi din care 90 ar fi trebuit să intre de azi în şomaj tehnic. Nu ştiu efectiv cum să fac această programare. Aştept de la Braşov un răspuns să văd şi eu procedurile", a spus Bora.
Oamenii sunt speriaţi
Chiar dacă deocamdată s-a luat măsura şomajului tehnic, Ministerul Transporturilor pregăteşte un nou val de disponibilizări. Asta înseamnă că aproape 13.000 de oameni vor rămâne pe drumuri până la sfârşitul lunii septembrie după ce, la începutul anului, au fost disponibilizaţi deja alte 10.360 de persoane. „Oamenii sunt speriaţi, şi nu din cauza şomajului tehnic, pentru că şi aşa tot ar primi salariu, ci din cauza disponibilizărilor. Nu ştim ce vom face. Ar fi bine să fie numai acest şomaj tehnic de două luni prin rotaţie", a mai spus Vasile Bora.
La nivelul întregii ţări, cei mai multi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă de unde 5.000 de angajati vor fi trimişi acasă. Urmează CFR Călători, cu 3.900 de salariaţi, CFR S.A. cu 2.900 de persoane şi Electrificare CFR, cu 1.000 de concediaţi.