Dupa ce si-au facut griji pentru Europa, timp de cateva luni, economistii si-au reindreptat atentia spre Statele Unite, unde rata mare a somajului si criza imobiliara nemaivazuta pana in prezent sunt la ordinea zilei.
In Europa, economia Germaniei a crescut peste asteptari, cu 2,2 la suta in al doilea trimestru, pe baza exporturilor si a productiei, determinand analistii sa estimeze o crestere de 3 la suta, pana la sfarsitul anului, cea mai mare din zona euro.
In schimb, economia americana pare blocata undeva la mijloc, nefiind destul de slaba pentru a marca o noua cadere, dar nici suficient de puternica pentru a reda increderea mediului de afaceri, pentru a reincepe angajarile.
O reducere abrupta a deficitului comercial din SUA a determinat economistii sa revizuiasca in scadere estimarile de crestere economica pentru al doilea trimestru, situatia fiind chiar mai rea decat se asteptau si cei mai pesimisti dintre ei.
"Este oarecum ironic, dar semnificativ, faptul ca scaderea din SUA pare sa fi fost provocata de criza datoriilor in Europa, insa, pana la urma, tocmai economia europeana isi revina", a comentat economistul-sef al MF Global, Jim O'Sullivan, citat de Reuters.
Toate aceste cauze se rasfrang si asupra Europei, avand in vedere ca SUA reprezinta una din cele mai mari piete de desfacere pentru exporturile europene, iar, daca americanii nu mai cumpara, evident, nivelul exporturilor scade.
Germania nu face fata scaderii din SUA
Insa nici redresarea europeana nu este fara probleme. Tarile aflate in centrul crizei datoriilor, precum Grecia, Irlanda si Spania, nu au avut un trimestru doi prea bun.
Acest lucru pune presiune suplimentara asupra Germaniei, care se vede obligata sa mentina rata mare de crestere destul de mult timp pentru a-i scoate si pe ceilalti membri din zon