O nouă încercare pentru legea Agenţiei Naţionale de Integritate : deputaţii se reunesc luni, 16 august, într-o sesiune extraordinară, în care punctul principal este adoptarea documentului ce a dat naştere atâtor controverse în ultimele luni. Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat deja un semnal pozitiv şi a modificat legea ANI, aşa cum îşi doresc preşedintele Traian Băsescu, Guvernul şi Comisia Europeană.
O nouă încercare pentru legea Agenţiei Naţionale de Integritate : deputaţii se reunesc luni, 16 august, într-o sesiune extraordinară, în care punctul principal este adoptarea documentului ce a dat naştere atâtor controverse în ultimele luni.
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat deja un semnal pozitiv şi a modificat legea ANI, aşa cum îşi doresc preşedintele Traian Băsescu, Guvernul şi Comisia Europeană.
Practic, deputaţii jurişti au reintrodus în legea ANI acele prevederi care fuseseră eliminate anterior de către colegii de la Senat. Între altele, au fost reînfiinţate comisiile speciale de cercetare a averilor de pe lângă Curţile de Apel. În plus, demnitarii vor fi obligaţi să-şi declare şi bijuteriile.
Dacă legea ANI pare să nu aibă probleme majore la Cameră, textul ar putea întâmpina o rezistenţă serioasă la Senat. Cel văzut ca fiind principalul adversar al legii ANI, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a spus recent la RFI că varianta adoptată de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor este neconstituţională.
"Dacă am accepta această formă, am face cel mai mare deserviciu tuturor, pentru că dacă legea ar rămâne cu aceste comisii (de cercetare a averilor, de pe lângă Curţile de Apel - n.r.), oricine va ajunge în faţa comisiilor va ridica excepţia de neconstituţionalitate. Se va ajunge din nou, după un timp, la Curtea Constituţională, care în mod evident şi fără argumente contra va stabili că aceste comisii sunt neconstituţion