Rusia a interzis începând de ieri exporturile de cereale, măsura urmând să rămână în vigoare până la finalul anului. Autorităţile de la Moscova se vor consulta la 1 octombrie pentru a stabili dacă vor prelungi această interdicţie şi în anul 2011, după ce seceta ce afectează Rusia a compromis o mare parte din recolta de cereale a ţării, a declarat vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.
"Înţelegem nemulţumirile exportatorilor noştri. Din acest motiv, aşa cum am mai spus-o, interdicţia este o măsură temporară. Mai mult, monitorizăm şi analizăm în mod continuu situaţia de pe piaţa cerealelor, precum şi proviziile de seminţe de pe piaţa internă", a explicat Zubkov.
Rusia este unul dintre principalii producători la nivel mondial de grâu, orz şi secară, iar interdicţia privind exportul acestora va genera, cel mai probabil, o nouă creştere a preţului pâinii în regiuni precum Orientul Mijlociu. Măsura restrictivă adoptată de Kremlin are scopul însă de a menţine sub control preţurile cerealelor la nivel intern.
Potrivit premierului rus Vladimir Putin, recolta de cereale de anul acesta va ajunge la 60 mil. tone, cu aproape 40% mai puţin faţă de anul trecut. În condiţiile în care Rusia are nevoie de aproape 80 mil. tone pentru a acoperi consumul intern, ruşii vor mai fi nevoiţi să mai importe încă 20 mil. tone.
Anul trecut, Rusia a exportat un sfert din producţia cerealieră. Principalele destinaţii de export au fost Egipt, Turcia, Siria, Iran şi Libia.
Între timp, preţul grâului a continuat să crească pe bursele din Europa şi Statele Unite, astfel că, vineri, grâul pentru panificaţie cu livrare în noiembrie era cotat la bursa Euronext la circa 216 dolari.
Ruşii au cerut şi altor ţări vecine, precum Kazahstan şi Belarus, să suspende exporturile de cereale. Decizia Moscovei de a suspenda exporturile temporar e